dinsdag 11 december 2012

Skyline in lichtpuntjes

Nodig:
-zwart (of donker) papier
-prikpen en matje
-lijm

Teken een skyline op het zwarte papier. Je kunt zelf wat bedenken, maar er ook één zoeken op internet en die als mal gebruiken. Nu ga je langs de skyline gaatjes prikken, vrij dicht op elkaar, maar ze mogen elkaar niet raken (je mag de vorm dus niet 'los' prikken). Prik boven de skyline ook gaatjes, maar hoe hoger je komt, hoe verder ze van elkaar geprikt worden. Als je klaar bent, rol je de skyline op en plakt hem aan elkaar als een koker. Zet er een waxinelichtje in een glaasje in en je hebt een prachtig lichtje voor de donkere dagen.

Vuurpijlen

Nodig:
-wc-rolletjes
-cadeaupapier
-gekleurd papier
-linten of stroken
-schaar
-lijm
-touw

Beplak het rolletje met leuk papier. Knip uit een stuk gekleurd papier een cirkel en knip die in tot het midden van de cirkel. Schuif de cirkel wat over elkaar zodat er een hoedje ontstaat. Zorg dat je een touwtje met een knoopje door het puntje van het dakje doet, zo kun je de vuurpijl ophangen. Plak het hoedje op het gekleurde rolletje. Plak nu aan de onderkant van het rolletje linten (plak ze aan de binnenkant van het rolletje). Je vuurpijl is af!

Glitter sneeuwbol

Nodig:
-glazen potjes met deksel
-plastic figuurtjes
-glitters
-sterke lijm

Maak de pot goed schoon en droog. Plak je plastic firguurtje op de onderkant van de deksel. Laat dit goed drogen. Vul het potje met water en gooi er een schep glitter in. Schroef de deksel op het potjes en ga met de lijm nog eens langs de deksel om het waterdicht te maken. Laat dit weer goed drogen. Nu kun je het potje schudden en op de deksel zetten. Zo heb je je eigen glitter sneeuwbol!

Sneeuwpop van dennenappel op ski's

Nodig:
-dennenappel
-2 ijslollystokjes
-2 prikkers
-chenilledraad
-vilten balletjes of kralen
-vilt en stof
-verf
-klein beetje kunstsneeuw

Verf een (droge) dennenappel wit en laat goed drogen. Verf ook de 2 stokjes in een leuke kleur en strooi, als de verf nog nat is, er wat kunstsneeuw op. Nu geef je de sneeuwpop armen met de chenilledraad. Draai de draad om 2 prikkers met aan het uiteinde 2 bolletjes, dit zijn de skistokken. Je kunt de sneeuwpop oorwarmers geven of een muts opzetten en van stof een sjaal omdoen. Vergeet de oranje neus en zijn oogjes niet!

Vuurwerk van wattenstaafjes

Nodig:
-Wattenstaafjes
-krijt
-zwart papier
-lijm
-schaar

Kleur de topjes van wattenstaafjes met krijt in verschillende kleurtjes. Knip de topjes eraf en plak ze in een cirkelvorm op zwart papier. Plak nog wat extra topjes om de vuurwerkcirkel heen.

Kersthangers van ijslollystokjes

Nodig:
-ijslollystokjes
-verf
-rood, bruin, zwart vilt
-zwarte stift
-rode (vilten) bolletjes voor de neuzen
-bruin chenilledraad
-ander decoratiemateriaal

Schilder de stokjes wit, bruin en rood. Maak van vilt hoedjes, baarden, mutsen en sjaals. Met bruin chenilledraad kun je een gewei maken en met takjes een bezem. Plak een rood bolletje als neus en teken met zwarte stift de ogen en mond.

Kerstmanster

 Nodig:
-rood en lichtroze papier
-watjes
-zwarte stift

Kopieer 5-punts sterren op rood papier. Knip de ster uit. Plak een stukje lichtroze papier erop voor het gezicht. Plak wat watten onder het gezichtje voor de baard en bovenop de ster voor de muts. Teken met zwarte stift de ogen en kleur de onderste 2 punten zwart voor de laarzen.

Stilleven met kerstballen

Nodig:
-tekenpapier
-tekenpotlood
-gekleurde kerstballen
-kleurtjes (krijt, potloden of verf)

Leg een aantal kerstballen bij elkaar. Ga er omheen zitten. Teken met een potlood de kerstballen na. Kijk goed naar de verhoudingen, de overlapping, de afmetingen. Ga nu met kleur en schaduwen diepte brengen in de tekening. Waar komt het licht vandaan? Waar is dus de schaduw te zien? Etc.
Tip: Je kunt de tekening ook met houtskool maken en er eventueel andere voorwerpen aan toevoegen, denk bijvoorbeeld aan kerststerren en kandelaars, voor een echt 'Kerststilleven'.

Hangers kerstpoppetjes van wasknijpers

Nodig:
-halve houten wasknijpers
-lucifers (of prikkers)
-touw
-kralen
-verf en penselen

Plak 2 halve wasknijpers met de ruggen tegen elkaar. Plak aan de dikkere kant er een touwtje in een lus tussen met een kraal boven de wasknijper (de kraal wordt het bolletje op de muts). Plak ook 2 lucifers als armen er tussen (de kopjes van de lucifers zijn de rode wantjes).Nu kun je de poppetjes schilderen en ze leuke winterkleren aangeven.

Slinger met kristallen


Nodig:
-karton (bijv. in goud of zilver)
-touw
-schaar
-lijm

Neem de verschillende patronen over op het karton (of kopieer het op stevig papier) Knip de patronen uit. Klap je schaar open en ga met een scherpe kant over de vouwlijnen van de kristallen, dit noem je 'rillen' (druk niet te hard, want je mag niet door het karton heen gaan). Nu vouw je alle vouwlijnen. Leg voordat je het kristal in elkaar lijmt  het touw erin. Met knoopjes in het touw blijven de kristallen op hun plek (zorg dat de knoopjes binnen in de kristallen vallen). Nu lijm je de kristallen vast met de lijmranden. Je kunt de kristallen natuurlijk versieren.

Ijsster van pasta

Nodig:
-pasta
-witte verf
-glitters
-lijm

Plak de pasta in een mooie stervorm aan elkaar. Als de ster goed droog is ga je ster wit schilderen. Als de verf nog nat is strooi je er glitter op. Lintje eraan en je hebt een prachtige fonkelende ijsster!

Grote sneeuwpop van bekertjes

 Nodig:
-veel plastic witte bekertjes
-nietmachine
-zwart en oranje papier
-rood of oranje en zwart crêpepapier

Niet de bekertjes aan elkaar. Omdat de bekertjes taps toelopen onstaat er vanzelf een bolvorm. Begin met de middenring. Je kunt hele bollen maken voor een vrijstaande sneeuwpop of halve bollen als je de sneeuwpop tegen de muur wil hangen. maak van zwart karton een mooie hoge hoed.Van crêpepapier kun je een sjaal maken. ook kun je hiervan proppen maken en in de bekertjes stoppen, dit zijn dan de ogen en de knopen en een kegelvorm voor de neus. Leuk voor in de klas of de hal!
Tips om grote en kleine bollen te maken:
-Bij groothandels kun je verschillende formaten bekers kopen voor verschillende formaten bollen.
-Wat ook werkt is de achterkant van de bekers eraf knippen, met kortere bekers wordt de bol ook kleiner.
-Je kunt eerst het hoofd maken door de bekers strak tegen elkaar te nieten. Dan tel je hoeveel bekers je nodig had. Voor het lichaam zorg je dat je wat meer bekers aan de middenring toevoegt, zo wordt die bol groter.


Kerstbal van wol

 Nodig:
-kleine ballonnen
-wol
-behangplak
-evt. glitters

Blaas de ballon op en smeer hem in met behangplak. Nu wikkel je de wol om de ballon. Gebruik niet teveel wol, het is leuk als je nog door de bal heen kunt kijken en hij mag niet te zwaar worden. Als je klaar bent smeer je nog zoveel plak totdat alle wol goed doorweekt is. Als je leuk vindt kun je er glitters op strooien. Nu laat je de bal heel goed drogen. Als de bal helemaal hard is, kun je de ballon kapot prikken en heb je een hele mooie kerstbal gemaakt van wol.


Kerstklok van bekertje

Nodig:
-papieren bekertjes
-chenille draad
-lint
-verf
-glitters
-belletjes

Schilder een papieren bekertje in een mooie kerstkleur. Strooi als de verf nog nat is er wat glitter over. Maak een gaatje in de onderkant van de beker. Hang een belletje aan een touwtje en steek het touwtje door het gaatje in de beker en maak die vast aan een lust van chenilledraad. Nu kun je met het lint nog een mooie strik maken net boven het bekertje en je hebt een mooie kerstklok.

Kerstkegels

Nodig:
-gekleurd papier
-lijm
-decoratie zoals chenilledraad, watten, glitter en glimmers etc.
-lijm
-schaar

Rol van stevig gekleurd papier een kegelvorm. Knip de onderkant recht zodat hij kan staan. Van een rode kegel kun je een kerstman maken, van een groene een kerstboom. Maak verschillende en zet ze in groepje bij elkaar.
Tip: Je kunt een kraal aan een draadje vastmaken en de draad door het puntje van de kegel steken. Nu kun je de kegel ook ophangen.

Kerstfiguren van papieren bordjes

Nodig:
-papieren bordjes
-verf
-gekleurd papier (bruin, rood, wit, zwart en groen)
-watten
-zwarte stift

Schilder de bordjes, bruin voor het rendier, huidskleur voor de elf en huidskleur met wit (voor de baard) voor de kerstman. Terwijl de verf droogt kun je hetvolgende uitknippen:
-de elfenmuts, kraag, oren en neus
-de kerstmannenmuts met witte rand en bol, de kraag en het kleine neusje
-het gewei, de kraag, neus en de oren van het rendier
Maak alles vast aan de gezichtjes; de mutsen aan de voorkant, het gewei en de kragen maak je vast aan de achterkant van de bordjes. Plak de neuzen op en geef de kerstman een snor van watten. Teken nu nog met stift de ogen en monden en de lijnen op de oren van het rendier.

Kerstboom van rietjes

Nodig:
-rietjes (vooral groen en rode)
-gekleurd papier
-schaar
-lijm

Knip rietjes in verschillende lengtes en leg ze op een vel papier van groot naar klein. Nu ga je ze op het vel vastplakken. Knip nu nog kleine stukjes van de rietjes, dit zijn de kerstballen. Maak nog een stam en bijv. een piek en de kerstboom is klaar!
Tip: met kleine witte stukjes kun je ook nog sneeuw maken rondom de boom.

Kerstballen van krantenpapier

Nodig:
-oude kerstballen of piepschuim ballen
-toiletpapier
-kranten (of blz. uit oude boeken)
-behangplak
-glitters

Smeer je kerstbal vol met behangplak en plak er laagjes toiletpapier op. Als je klaar bent scheur je mooie stukken tekst uit in kleine stukjes. Die plak je nu op de bal. Probeer niet te grote stukken te overlappen, want dat gaat de tekst eronder doorschijnen. (Daarom moet je ook eerst wit papier gebruiken en niet alles met krantenpapier doen). Als de lijm nog nat is kun je er glitters op strooien. Laat de ballen hangend drogen.
Tip: Misschien heb je wel een leuk krantenbericht die je zo wil vereeuwigen!
Tip: Je kunt ook ander papier gebruiken; leuke kleurtjes of je favoriete strip...

Kerstengel van 2 cirkels

Nodig:
-cirkel van wit papier
-kleine cirkel voor gezichtje
-kartelschaar
-schaar
-lijm

Knip uit wit papier een cirkel met een kartelschaar zodat je een mooie schulprand hebt (gebruik een mal voor de cirkel).
Knip nu de cirkel in 3 delen zoals in het voorbeeld. De 2 'vleugels' plak je op de achterkant van de driehoek. Draai je ecngel om en plak je hoofdje op de bovenkant van de driehoek. Klaar is je kerstengel!
Tip: het is leuk om bij deze opdrachten een taartrand te gebruiken.

Kerstkrans van handen

 Nodig:
-groen en rood papier papier
-glitters en glimmers
-schaar
-lijm

Trek allemaal je hand over op groen papier en knip hem uit. Nu plak je alle handen in een cirkel aan elkaar vast. De krans kun je versieren met glitters, glimmers en een mooie rode strik.

Nodig:
-wit papier
-groene en rode verf
-rode strik

Zet met potlood een cirkel op een groot wit vel papier. Maak nu met verf handafdrukken in de vorm van die cirkel. Als het droog is, maak je met rode stippen besjes. Maak de krans helemaal af met een mooie rode strik.

Kerststerren van ijslollystokjes

Nodig:
-ijslollystokjes
-lijm
-verf
-glitters en glimmers

Je kunt met ijslollystokjes mooie kerststerren maken. Voor het 1e voorbeeld hen je 3 stokjes en voor het 2e voorbeeld heb je 5 stokjes nodig. Plak ze aan elkaar in de goede vorm. Nu kun je de ster schilderen en versieren en heb je makkelijke, maar leuke hangers voor in de kerstboom.

Collage kerstboom

Nodig:
-tekenpapier
-tijdschriften of cadeaupapier
-blauwe en witte verf
-evt. stikkers en ander decoratiemateriaal
-lijm
-kwasten
-sponsje

Schilder een vel vol met een mooie blauwe lucht. Als je nat op nat schildert vloeit de verf mooi in elkaar over. Terwijl de lucht droogt, scheur je uit groengekleurd papier (van tijdschriften of cadeuapapier) repen. Scheur ook een (bruine) boomstam uit. Zorg ervoor dat de repen steeds wat korter zijn. Knip uit het papier ook nog wat 'pakjes' en andere mooie vormen. Nu plak je de gescheurde repen in de vorm van een kerstboom op, je plakt ze steeds een stukje over elkaar heen, over de boomstam heen. Je kunt de boom versieren met stippen verf of andere kleuren papier. Met een beetje witte verf op een spons kun je nu sneeuw maken onder de boom. Als de sneeuw droog is, plak je de pakjes op en de rest van je versieringen.

Kerstboom van kurken

Nodig:
-kurken
-verf, patroonpapier, stikkers, lint etc.
-lijm

Versier de kopse kanten van de kurken met verf, patroonpapier en wat je maar kunt bedenken om het leuk te maken. Nu plak je de kurken in de vorm an een kerstboom tegen elkaar aan, doe dit terwijl de boom plat ligt. Je kunt een stukje hout als boomstam gebruiken en een ster als piek er bovenop zetten!

dinsdag 4 december 2012

Sneeuwpop van boven

Nodig:
-wit papier
-gekleurd papier
-zwarte stift
-schaar
-lijm

Knip uit wit papier 3 cirkels in 3 maten. Knip uit een gekleurd vel een cirkel net wat groter dan de kleinste witte cirkel. Knip ook nog een klein strookje van dezelfde kleur en knip die aan één kant een aantal en in. Dit wordt de sjaal van de sneeuwpop. Knip uit bruin papier 2 takjes, dit zijn de armen. Pak een gekleurd vel als ondergrond. Plak de grootste witte cirkel op. Plak hier de takjes op. Nu de volgende witte cirkel met daarop de gekleurde cirkel en de sjaal. Nu de kleinste cirkel bovenop. Met een klein stukje oranje papier maak je een neus. Nu teken je nog de ogen en de knopen op de buik. (Let op dat je e ogen aan de rand tekent) Je sneeuwpop is af!

Kerststerren van wc-rolletjes

Nodig:
-wc-rolletjes
-verf
-glitter
-(rode) kralen
-pailetten
-schaar
-lijm (nietjes)


Duw een wc-rolletje plat en knip er even grote repen vanaf. Je hebt 5 stukjes nodig voor een ster. Verf de 5 in dezelfde kleur en strooi er glitter over als de verf nog nat is. Nu plak je de 5 met de punten aan elkaar vast en je het een mooie winter/kerstster.

Als je dunne repen knipt kun je ze over elkaar schuiven en heb je een andere mooie ijster.

Kerstboompje van cirkels

Nodig:
-cirkels in verschillende maten en meerdere kleuren groen
-houten wasknijpers
-wattenstaafjes
-verf
-lijm

Plak meerdere tinten groene cirkels op elkaar in de vorm van een driehoek (kerstboom). Met een wattenstaafje zet je stipjes, als kerstballen, verspreid over je boom. Bovenaan kun je een ster plakken als piek. Als je boom droog is kun je hem met en waskijper rechtop zetten.
Tip: Je kunt de waknijper ook schilderen.

Kerstboom van sterren voor aan de wand

Nodig:
-wit tekenpapier
-mallen van sterren in verschilende maten
-kleurtjes (stiften, krijt, potloden, etc.)
-schaar

Teken op het papier verschillende sterren. Versier de sterren met veel kleuren en patronen. Knip alle sterren uit. Maak op de muur of op een groot vel met de sterren de vorm van een kerstboom en maak de sterren vast.  Nu nog een grote ster als piek en je hebt een geweldige kerstboom voor in je klas.